Jultomten Lucia Alfred Nobel Julbocken Jesus Julgranen Adventskalendern Adventsstaken Julbordet Julkakor Kalle Anka


Jultomten

Den svenska bilden av jultomten är en blandning mellan den gamla gårdtomten och den amerikanska Santa Claus. Gårdstomten var i folktron en tomte som hjälpte till och skötte om djuren och gården. Han hade övernaturliga krafter och gav lycka till gården. På 1800-talet skapades i USA en bild av hur Santa Claus såg ut. Denna bild importerades till Sverige och blandades med gårdstomten.
Det är jultomten som delar ut julklapparna på julafton. Han brukar då ställa frågan "finns det några snälla barn?".
Källa: Wikipedia/Youtube


Lucia

Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar luciadagen tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer och denna tradition har spridit sig till andra nordiska länder, och i viss mån också utanför Norden. Lucia är även ett helgon i romersk-katolska kyrkan med ursprung från Sicilien. Dagens nordiska luciafirande har dock inte mycket gemensamt med helgonkulten.

Källa: Wikipedia


Alfred Nobel

Alfred Nobel föddes 1833 i Stockholm. Han var kemist, uppfinnare och ingenjör. Nobel är känd för att han uppfann dynamiten. Han startade många fabriker och skrev även böcker. Nobel var mycket rik. Nobel dog 1896. I sitt testamente stod det att en del av hans pengar skulle delas ut till människor som gjort något för andra människor och världen. Priset heter Nobelpriset och delas ut den 10 december varje år.



Källa: Wikipedia/Youtube


Julbocken

Julbocken har använts som symbolisk figur i juletid under mycket lång tid i Skandinavien och norra Europa. Traditionerna kring julbocken är många och julbocken förekommer exempelvis i allehanda lekar och tävlingar och som prydnadsfigur, ofta gjord i halm eller uthuggen i trä. Bocken som symbol i Skandinavien kan härledas från asatron där åskguden Tor hade en vagn som drogs av två bockar. Den mest kända julbocken är den i Gävle. Den bränns tyvärr ned nästan varje år, vilket bidragit till att göra den känd.


Källa: Wikipedia/Youtube


Jesus

Forskare vet inte exakt år eller dag för Jesu födelse. Enligt både Matteusevangeliet och Lukasevangeliet föddes Jesus under Herodes den stores regeringstid, alltså senast 4 f.Kr. Enligt Lukasevangeliet föddes Jesus också under Quirinius ämbetstid, omkring år 6 e.Kr. Den allmänna uppfattningen bland bibelforskare är i dag ett födelsedatum mellan 7 f.Kr. och 4 f.Kr. Den västerländska tidräkningen bygger på ett medeltida försök att räkna åren från Jesu födelse. Julen firas traditionellt av kristna den 25 december till minne av Jesu födelse.

Källa: Wikipedia/Youtube


Julgranen

Seden med inomhusgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När inomhusgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska inomhusgranen är från 1741, då hos en rik familj. Ungefär hundra år senare hade traditionen spridit sig till vanliga människor. Från början handlade det om små granar.

Källa: Wikipedia


Adventsljusstaken/Adventsstake

Adventsljusstake är en ljusstake med fyra levande ljus som används i adventstid. Första advent tänds ett av ljusen längst ut på staken. Andra advent tänds både det första ljuset samt det som finns bredvid det tidigare och så vidare fram till fjärde advent då alla ljusen är tända. Seden kom till Sverige under 1800-talets slut. Ordet adventsstake används även om elektriska ljusstakar. Dessa har vanligtvis sju ljus i pyramidform.

Källa: Wikipedia/Youtube


Adventskalender

Adventskalenderns/Julkalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul. Många år senare blev Gerhard Lang delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta julkalendern i form av en julkalender.
Den första svenska papperskalendern kom 1934. Sveriges Radio började 1957 att sända ett speciellt radioprogram anknutet till en julkalender och 1960 sändes Sveriges första TV-julkalender.

Källa: Wikipedia


Julbord

Ett julbord är en buffé – smörgåsbord – med julmat som serveras i Sverige och Finland kring jul. Flera rätter, som julskinka, köttbullar, Janssons frestelse, sill och prinskorv brukar förekomma på ett julbord, med vanligt förekommande regionala variationer. Julbordet har funnits i olika former sedan vikingatiden. Några av dagens julbordsrätter, som köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax, blev inte vanliga förrän under 1900-talet

Källa: Wikipedia/Youtube


Pepparkakan och lussekatten

En pepparkaka är en småkaka som smaksätts med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. Pepparkakor brukar i modern tid förknippas med jul och lucia.
Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt, är ett svenskt bakverk av vete som är starkt förknippad med Luciahelgen. Lussekatten är en vetebulle som ofta är gulfärgad av saffran, men förekommer också utan saffran.
Källa: Wikipedia/Youtube


Kalle Anka

Sedan 1960 visas "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" på SVT varje julafton. Programmet visar kortfilmer med Disneys mest kända figurer. Programmet sänds klockan 15.00 varje år. Kalle Anka ses av ca. 3,5 miljoner tittare varje jul.

Källa: Wikipedia
Julfakta